torstai 17. lokakuuta 2013

Erkin palvelus puolustusvoimissa

Laatimani arkistonmuodostussuunnitelma Raijan ja Erkin arkistoon perustuu sellaisiin elämänvaiheisiin, jotka arkistonmuodostajien (Raija ja Erkki) elämässä minun mielestäni ovat sellaisia, että ne muodostavat arkistossa oman sarjansa ja oikeuttavat omaan AMS-tunnukseen.

Varusmies.

Tässä blogissa käsittelen arkiston tekemistä amatöörin näkökulmasta yleisilmiönä, mutta toki voimakkaana pontimena on myös jakaa jotakin vanhempieni arkistosta löytynyttä. En oikein ymmärrä, miksi joitakin asioita säilytettäisiin huolellisesti muusta syystä kuin siitä, että ne joskus saatettaisiin jonkun muunkin tietoon?

Ujo arvaukseni on, että kyseessä on identiteetin rakentaminen: tätä tein, tällaisessa touhussa olin mukana, nämä ovat jälkiä siitä, mitä haluan muistaa ja mitä toivon minusta muistettavan. Se, joka muistoista kiinnostuu, haluaa ehkä asettaa itsensä suhteeseen niihin muistoihin ja sillä tavalla sitten rakentaa omaa identiteettiään: "Hei minä tässä - isälläni on tällainen sotilaspassi,  minulla on sivaripassi".

Ote Erkin sotilaspassista.

Tässä blogissa esittelen näytteitä Raija ja Erkki Uotilan arkiston sarjasta "Erkki armeija, AMS-luokka 1.A.33"

Erkillä ei ollut älypuhelinta tai tablettia mukana varusmiespalveluksessaan 1940-luvulla, ei edes filmikameraa. Siksi käytössäni on tuolta ajalta vain Erkin kertomukset, valokuva-albumin kuvat, sotilaspassista 1970-luvulla tehty kopio ja - onneksi - myös netissä julkaistut SA-kuvat!

Erkin sotilaspassin mukaan armeijassa vierähti parisen vuotta. Lukio-opinnot Nurmijärven yhteiskoulussa keskeytyivät asepalveluksen vuoksi. Erkki palveli Helsingin ilmatorjunnassa. Sotaväen ryhmäkuvista aistin modernin maailman henkeä. Joku on jossakin todennut, että sota industrialisoi Suomen. Myös Erkin aselaji - ilmatorjunta - oli modernia ja sangen teknistä. Ehkäpä Erkkikin suuntautui myöhemmin opinnoissaan tekniselle alalle tämän kokemuksen vuoksi?


Santahaminassa siivotaan. Tässä "elokuvassa" Erkki muistelee koulutusaikojaan.
Uotiloiden kuorsaus on aina ollut äänekästä!

Jotakuinkin kaikki nykyteinit ovat tehneet useita lentomatkoja ennen täysikäisyyttään. Tietääkseni Erkki ei ollut lentänyt kertaakaan lapsuus- ja nuoruusvuosinaan. Erkin ilmailusuhde alkoi ilmatorjuntakoulussa, jossa valmistauduttiin suojaamaan - tässä tapauksessa - Helsinkiä ilmahyökkäyksiltä.

Tämän sarjan kuvat ovat jonkun Erkin aseveljen tai jonkun muun ottamia kuvia. Aivan samoja kuvia on luultavasti monissa muissakin perhealbumeissa - ja joku muukin kuin minä etsii niistä jälkiä juuri omasta sukulaisestaan. Kuva on meille kaikille yhteinen, mutta niistä kerrotut tarinat ovat jokaisen omia. Niinpä näiden(kin) kuvien kohdalla on kyse siitä, mitä Erkki niistä haluaa kertoa ja pystyy muistamaan. Ja lukijani muistakoon sen, että minä olen valinnut ne kuvat, joita Erkki muistelee. (Tästä valta-asiasta kirjoitan joskus erillisen jutun).

Tässä blogissa julkaisen pari SA-arkiston kuvista ja muista Erkin albumin kuvista tehtyä "elokuvaa", joihin olen liittänyt arkistoimani Erkin muistikuvat - eli äänittämäni kuvakohtaiset muistelot. Periatteena on - yksi Erkki kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Kuvat ovat siis SA-arkistosta, mutta koska Erkki on palvellut Taivaskalliolla ja Viikissä, katson, että nuo kuvat ovat myös osa Erkin historiaa ja siksi myös osa hänen arkistoaan, vaikka kuvat eivät ole hänen ottamiaan, eikä häntä kuvissa näy.

Palvelusaika Taivaskalliolla - Erkki muistelee.

Sotatoimet Viikin pellolla - Erkki muistelee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti