keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Kuvien skannaaminen

Päätin aloittaa arkistoprojektin skannaamalla vanhempieni Kuusamo-aiheisia kuvia.

Erkki oli hankkinut kameran ja tehnyt suurennuskoneen joskus 1940- ja 1950-luvun taitteessa. Hänen kertomansa mukaan suurennuskoneen hankinnassa ja tekemisessä oli vaikuttanut monitoimimies Topi Rehtilä, Erkin tädin mies.

Kuusamosta löytyi pääasiassa isäni vedostamia mustavalkokuvia kahdesta albumista yhteensä runsaat 140 kappaletta.  Kun tiedetään, että Raija ja Erkki olivat Kuusamossa noin 2,5 vuotta, niin kuvia on keskimäärin karttunut noin kuva kuukaudessa albumeihin. Osa kuvista oli tiukasti liimattu albumeiden pahvi- ja paperisivuihin, osa oli irtonaisina albumeiden välissä.

Koska kuvien valinta oli hankalaa albumeista suoraan muun muassa siitä syystä, että mustavalkokuvavedokset ovat kooltaan vaihtelevia ja aika pieniä - yleensä noin 5 X  8 cm. Niiden katselu ei ole helppoa ja merkkaaminenkin on hankalaa, kun kuvia on paljon vierekkäin ja kommentoijia saman albumin äärellä kaksi. Ihan aina eivät muistikuvat menneet kommentaattoreilla yksiin.

Siksi päätin ottaa albumit skannattavaksi ja tehdä omapäiset valinnat niiden keskustelujen perusteella, joita kävimme albumeja yhdessä katsellessamme. Näyttäisin sitten niitä kuvia, jotka olin valinnut tähän tarkoitukseen.



En hennonnut irroittaa albumiin kiinnitettyjä kuvia, joten päätin skannata niitä tasosakannerilla sivu kerrallaan. Onneksi sivut taittuivat kohtalaisen hyvin, niin että kuvat pysyivät hyvin skannerin lasitasoa vasten. Käytin skannaukseen jo jonkun hetken käytössä ollutta Canonin CanoScan 9950 tasoskanneria.

Kuvankäsittelyohjelmana minulla on kotikäyttöön hankkimaani Adoben Photoshop Elements.  Ei sekään siis ihan viime viikolla hankittu...  Skannasin kuvat 300 dpi:n tarkuudella, rajasin ja tein kaikille kuville automaattikorjauksen. Tallensin kuvat .TIF -formaattiin pakkaamattomina. Kävin vilkaisemassa KDK-suosituksia pitkäaikaissäilytykseen sopivista tiedostomuodoista ja koetin soveltaa näitä ohjeita sitä silmällä pitäen, että aineistoja pidettäisiin tallessa pitkään, siis tulevillekin sukupolville.

Kaikkiaan skannasin 41 kuvaa, eli runsaan neljänneksen kaikista albumeiden kuvista. Jos seuraavina vuosina otetuista kuvista päätyy albumeihin tai diakoteloihin samaan tahtiin kuvia, on vuoteen 1974 asti, jolloin Raija Erkki muuttivat Mikkeliin, odotettavissa noin (19*52):4=247  arkistoitavaa kuvaa. Luultavasti kuvien määrä kuitenkin kasvaa, joten eikohän arkistoon tule kaksinkertainen tai kolminkertainen kuvamäärä. Tämähän selviää sitten myöhemmin.

Levytilaa kuvat veivät kovalevyltäni 125 MB.  Äskeistä kalkyyliä mielessä pitäen taitaa levytilatarve olla tällä menolla puolentoista gigan verran  - kuvien osalta. Saapa nähdä senkin sitten. Alla esimerkki kuvista - sikäli harvinainen, että melkein kaikissa albumin kuvissa on ihmisiä. Tässä ei.  Mutta muuten hieno kuva, eikös? Näitä sitten myöhemmin lisää.




Omalle kovalevylleni tein kuvia varten oman kansion. Nimesin kuvia kuvien teemojen mukaan tyyliin: KUUSAMO_TYO_01 tai KUUSAMO_KOTI_01 jne. Kuvia oli otettu pääasiassa vapaa-ajalla, mutta onneksi myös esimerkiksi kauppareissulla! Seuraavassa blogissa kerron kuvien ja muiden tiedostojen tallentamisesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti